Ahad, 29 Julai 2012

catatan terlewat...SELAMAT HARI GURU

kek sponsor dpd GB dan Ustazah Noor Fatnin
suapan kasih sayang
banner Hari Guru
sukaneka
 
Bacaan Yassin
Ikrar Hari Guru
 

hadia untuk cikgu yang paling comel
jamuan...sedap nyer
 
koir dpd murid2 6 Gemilang
 
 

 

 
SELAMAT HARI GURU UNTUK SEMUA GURU, KHASNYA WARGA SKSS
 
 Tarikh 16 Mei dipilih sebagai HARI GURU kerana pada tarikh yang sama dalam tahun 1956, Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council) telah menerima cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report of the Education Committe) sebagai dasar pelajaran bagi negara kita. Dokumen tersebut yang dikenali sebagai LAPORAN RAZAK (Razak Report) telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan semenjak tarikh itu.


OBJEKTIF HARI GURU


1. Menitikberatkan peranan guru dalam pembinaan kebangsaan (termasuk perpaduan dan integrasi), pembangunan negara dan perkhidmatan kepada masyarakat.
2. Menarik perhatian ibu bapa, murid dan orang ramai kepada peranan penting kaum guru dalam masyarakat Malaysia.
3. Memupuk perasaan perpaduan iktisas dan muhibah antara guru.
4. Meninggikan martabat dan taraf guru dalam masyarakat.
5. Memberi peluang untuk memajukan kecekapan guru melalui seminar-seminar, persidangan-persidangan dan sebagainya yang diadakan pada Hari Guru.
6. Menilai secara objektif peranan guru dengan berlatarbelakangkan Malaysia dan mengambil langkah-langkah supaya peranan itu lebih berkesan.


Hari Guru Antarabangsa ditetapkan oleh UNESCO pada 5 Oktober setiap tahun. Tetapi di Malaysia, Hari Guru disambut pada setiap 16 Mei sebagai penghargaan kepada para guru.


Selamat Hari Guru kepada semua guru-guru di dunia ini tak kira dimana jua, kerana telah mebimbing aku, anak-anak ku dan generasi yang akan datang.


"Guru Inovatif Melonjakkan Transformasi Pendidikan Negara"

Tiada ulasan:

Catat Ulasan